Op de ALV in april 2015 heeft de firma Heijtech een presentatie gehouden over het thema CV-tuning. Hieronder leest u een kort verslag.
Wilt u in aanmerking komen voor een GRATIS CHECK van uw CV? Het kan nog!! Meldt u vóór 1 november aan via het contactformulier.
Klik hier voor de bijbehorende powerpointpresentatie.
Lezing: ‘Comfort verhogen & energie besparen door cv-tuning’
Door dhr. Ruitenbeek en dhr. Landman van firma Heijtech, Heerenveen
Heijtech Heerenveen is een bedrijf dat zich richt op duurzame energie-opwekkingsoplossingen en energiebesparende maatregelen. CV-tuning noem je ook wel waterzijdig inregelen; dit betekent dat je je cv zó instelt dat je energie bespaart en comfort verhoogt. Dit ontbreekt nogal eens in bestaande cv-installaties.
Enkele problemen bij huidige cv-installaties: de thermostaat hangt op de verkeerde plaats; thermostaat heeft last van andere warmtebronnen.
Schijnoplossingen: Aan de thermostaatknop draaien (dit is eigenlijk alleen een aan- en uitknop); de thermostaat hoger instellen om een bovenruimte te verwarmen; het bijplaatsen van radiatoren (hierdoor wordt het vaak alleen maar slechter, omdat de doorstroming in de betreffende ruimte waarschijnlijk al slecht was); de watertemperatuur in de boiler verhogen.
Mogelijke oplossingen: het aanleggen van een weersafhankelijke regeling (ketelwarmte aanpassen aan de buitentemperatuur); het aansluiten van een tweede kamerthermostaat.
Een andere oplossing is CV-tuning. Daarbij zijn twee factoren van belang: de watertemperatuur en de warmtedruk. De druk moet bij alle radiatoren gelijk zijn. Het waterzijdig inregelen gebeurt d.m.v. speciale thermostaatkranen: hierdoor krijg je de mogelijkheid om de doorstroomsnelheid per tijdseenheid (m3 per sec) in te stellen. Wil je het goed regelen, dan heb je een thermostaat en een voetventiel nodig. De voetventiel kan aan de radiator worden geplaatst. Radiatoren die verder bij de ketel vandaan zitten, zullen verder opengezet worden. Als dit inregelen goed gebeurt, kun je 15-20% op de gasnota besparen. Bovenal geeft dit je veel meer comfort.
Waarom worden cv-installaties niet standaard goed ingeregeld? Omdat het geld/arbeid kost. Tegenwoordig wordt het vaker gedaan in verband met de verhoogde aandacht voor duurzaam wonen. Maar in jaren 70-80 was dit nog niet het geval. Sommige installateurs weten niet van de mogelijkheid van cv-tunen.
Vragen:
– Maakt het uit waar de ketel staat in de woning? Dit maakt niet uit. Je kunt het altijd inregelen.
– Heb je overal nieuwe thermostaatknoppen nodig? Ja, alleen niet in de ruimte waar de thermostaat is.
– Maakt het uit hoe oud je radiator is? Nee, alleen de thermostaatknoppen moeten vervangen worden.
– Maakt het uit hoe oud je ketel is? Ja, een ketel van 15-20 jaar oud kan het prima doen, maar is niet meer rendabel en energiezuinig, dus je maandlasten gaan onderuit. Een oude ketel verstookt veel gas voor niks. De techniek gaat heel snel, ook van HR-ketels, dus een ketel is na 10 jaar ‘economisch’ op.
– Weersafhankelijke temperatuur instellen voor je cv: hoe gaat dit als je weg bent? Dit verandert niet met je huidige situatie. Je kunt een thermostaat gewoon uitzetten als je weg bent.
– Wat is de plek van de buitenvoeler (sensor)? Dit kan niet in de zon, maar in een schaduwzijde, bijvoorbeeld onder de dakgoot.
– Is het een probleem als je oude radiatoren hebt? Nee, deze worden weliswaar langzaam warm, maar ook langzaam weer koud. Ze houden langer warmte vast.
– Is het niet teveel werk om een voetventiel aan de andere kant van de radiatoren te maken? Dat is wel goed te doen. Het beste is als de radiatorknop en de voetventiel elk aan een eigen kant zitten.
– Wat zijn de kosten? Er is een offerte gemaakt van een referentiewoning (een bouwfondswoning) met 10-12 radiatoren. Om de cv te tunen is firma Heijtech een aantal uren bezig, verdeeld over twee dagen. De offerte heeft totale kosten van 950 euro, dit is inclusief nieuwe thermostaatknoppen. Als dit collectief in de wijk kan gebeuren, kan het efficiënter. Er is geen woning gelijk, dus er zal wel voor elk huis een offerte gemaakt moeten worden. Leden kunnen zich opgeven voor een gratis check. Als je ook een nieuwe ketel nodig hebt, wordt geadviseerd alles in één keer te doen.